Chemistry

Kimia

  1. Pengenalan Kepada Kimia
    1. Kimia, Kerjaya Kimia dan Industri Kimia
    2. Kaedah Saintifik
  2. Struktur Atom
    1. Jirim
    2. Tiga Keadaan Jirim
    3. Perubahan Keadaan Jirim
    4. Sejarah Perkembangan Model Atom
    5. Struktur Atom
    6. Isotop
    7. Susunan Elektron dalam Atom
  3. Jadual Berkala
    1. Pengenalan Kepada Jadual Berkala
    2. Jadual Berkala Moden
    3. Unsur-unsur Kumpulan 18
    4. Unsur-unsur Kumpulan 1
    5. Sifat Kimia Unsur-unsur Kumpulan 1
    6. Unsur-unsur Kumpulan 17
    7. Sifat kimia Unsur-unsur Kumpulan 17
    8. Unsur-unsur dalam Kala
    9. Unsur-unsur Peralihan
  4. Ikatan Kimia
    1. Kestabilan Gas Adi
    2. Pembentukan Ikatan Kimia
    3. Pembentukan Ion
    4. Ikatan Ion
    5. Ikatan Kovalen
    6. Meramalkan Formula Molekul Kovalen
    7. Struktur Sebatian Ionik dan Kovalen
    8. Sifat-sifat Sebatian Ion dan Kovalen
    9. Kegunaan Sebatian Kovalen Sebagai Pelarut
  5. Elektrokimia
    1. Elektrolit dan Bukan Elektrolit
    2. Elektrolisis
    3. Persamaan Setengah dan Persamaan Keseluruhan
    4. Elektrolisis Sebatian Lebur
    5. Elektrolisis Larutan Akueus
    6. Pemilihan Nyacas – Siri Elektrokimia
    7. Pemilihan Nyacas – Kepekatan Elektrolit
    8. Pemilihan Nyacas – Jenis Elektrod
    9. Kegunaan Elektrolisis Dalam Industri
    10. Sel Kimia
    11. Kelebihan dan Kekurangan Pelbagai Jenis Sel Kimia
    12. Siri Elektrokimia
    13. Kepentingan dan Kesan Industri Elektrokimia
  6. Asid dan Bes
    1. Asid
    2. Bes
    3. Kegunaan Asid, Bes dan Alkali
    4. Peranan Air dan Sifat Asid serta Sifat Alkali
    5. Sifat-sifat Asid
    6. Sifat-sifat Alkali
    7. Kekuatan Asid dan Alkali
    8. Pengukuran Nilai pH suatu larutan
    9. Kepekatan Asid dan Alkali
    10. Hubungan antara Bilangan Mol, Kemolaran dan Isi Padu Larutan
    11. Penyediaan Larutan Piawai
    12. Nilai pH dan Kemolaran Asid dan Alkali
    13. Peneutralan
    14. Pentitratan Asid Bes
  7. Garam
    1. Garam
    2. Garam Terlarut dan Garam Tak Terlarut
    3. Penyediaan Garam Terlarut
    4. Penyediaan Garam Tak Terlarut
    5. Ciri-ciri Fizik Hablur
    6. Penyediaan Persamaan Ion Melalui Kaedah Perubahan Berterusan
    7. Penghitungan Melibatkan Persamaan Stoikiometri
    8. Analisis Kualitatif Garam
    9. Ujian Gas
    10. Tindakan Haba Terhadap Garam
    11. Ujian Anion
    12. Ujian Kation

Physics (in English)

  1. Introduction to Physics
    1. Physical Quantities
    2. Scalar and Vector Quantities
    3. Scientific Notation and Prefixes
    4. Precision, Accuracy and Sensitivity
    5. Vernier Caliper
    6. Micrometer Screw Gauge
    7. Stopwatch, Thermometer, Voltmeter and Ammeter
  2. Force and Motion
    1. Displacement-Time Graph
    2. Velocity-Time Graph
    3. Understanding Inertia
    4. Understanding Momentum
    5. Effects of Force and Newton’s Second Law
    6. Impulse and Impulsive Force
    7. The Force of Gravity
    8. Force as a Vector
    9. Work
    10. Energy
    11. Power and Efficiency
    12. Elasticity
  3. Force and Pressure
    1. Pressure and Liquid Pressure
    2. Gas Pressure and Atmospheric Pressure
    3. Measuring Gas Pressure
    4. Pascal’s Principle
    5. Archimedes’ Principle